Vés al contingut principal

EL CRANC DE RIU

Hola sóc l'Eulàlia,
Jo he estudiat el cranc de riu, i us aportaré una mica d'informació.

Els seus noms:

  • Nom en castellà: Cangrejo de río
  • Nom en anglès: Crayfish
  • Nom científic: Astacus fluviatilis

És un crustaci amb exoesquelet que fa de 10 a 12 cm de llarg. Té 10 potes, les dues primeres són les pinces.

És un animal omnívor que s'alimenta d'invertebrats petits i algues.


Són ovípars, la femella pon de 50 a 80 ous.Viu en aigües netes i oxigenades. Al voltant del món hi ha molts tipus de crancs però els més importants són:

  • El cranc senyal (Viu a Catalunya sobretot)
  • El cranc americà (És una espècie invasora que ve d'Amèrica i mata els altres crancs)
  • El cranc ibèric (Viu a la península ibèrica, sobretot a Catalunya)

Bibliografia:

Espero que us serveixi l'informació! Comentaris

  1. Atenció! Veig una petita confusió que crec important matisar: el cranc senyal és també una espècie invasora i és també americà. El que dius que és "cranc americà" en realitat és el "cranc vermell americà". El senyal seria "cranc senyal americà". Com deia tots dos són espècies invasores portades d'Amèrica. I totes dues espècies són portadores d'un fong que mata (fulmina) el cranc autòcton. Per això si en trobem en un riu no els hem de tocar ni, molt menys, portar d'un lloc a l'altre: podríem portar aquest fong a llocs on no ha arribat encara i perjudicar el cranc autòcton. Si voleu més informació la podeu trobar, per exemple, a www.adeffa.com de Santa Maria de Merlès, que fa anys que treballen en aquests temes de crancs invasors. Felicitats pel treball dels crancs! Val molt la pena conèixer-los i rotegir-los!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

TERTÚLIES ARTÍSTIQUES

A les colònies d'aquest curs, hem conegut una mica més la vida i l'obra de tres grans pintors: Vincent Van Gogh, Salvador Dalí i Vassili Kandinsky.
Tots tres van tenir una vida prou interessant que van plasmar en els seus quadres amb estils personals i diferents.
Per aprofondir una mica més en el seu estudi, cada classe dels grans ha  fet una Tertúlia Artística d'un quadre d'aquests pintors i n'hem fet un resum per compartir-ho.

Els alumnes de 5è hem parlat del quadre "migdiada"(1890) de Vincent VanGogh

Resum

Alguns companys hi veien dos nois, d'altres un noi i una noia o un home i una dona. També dos cavalls o vaques amb un carro. Els dos personatges són pagesos que treballen amb la palla i fan un descans (migdiada). Els genolls del noi-home de pantalons blaus, estan molt marcats.

En general ens agrada com està pintat (amb ratlles), d'altres diuen que està poc marcat el camp, també destaquen el contrast de l'ombra de la palla amb un color més fosc,…

CONCURS TÍSNER 5È

Ja hem acabat el joc i l'hem enviat al concurs Tísner. Esperem que els agradi molt. Nosaltres estem molt satisfets i contents de la feina feta.

Felicitats a tots i a totes!!