BENVOLGUDES FAMÍLIES, aquest és el bloc dels grans de l'escola.

És una eina per treballar de manera col·laborativa en la recerca i l'intercanvi d’informació entre nosaltres i amb les famílies.

Us animem a participar-hi!!

dilluns, 25 d’abril de 2016

TERTÚLIES ARTÍSTIQUES

A les colònies d'aquest curs, hem conegut una mica més la vida i l'obra de tres grans pintors: Vincent Van Gogh, Salvador Dalí i Vassili Kandinsky.
Tots tres van tenir una vida prou interessant que van plasmar en els seus quadres amb estils personals i diferents.
Per aprofondir una mica més en el seu estudi, cada classe dels grans ha  fet una Tertúlia Artística d'un quadre d'aquests pintors i n'hem fet un resum per compartir-ho.

Els alumnes de 5è hem parlat del quadre "migdiada"(1890) de Vincent Van Gogh

Resum

Alguns companys hi veien dos nois, d'altres un noi i una noia o un home i una dona. També dos cavalls o vaques amb un carro. Els dos personatges són pagesos que treballen amb la palla i fan un descans (migdiada). Els genolls del noi-home de pantalons blaus, estan molt marcats.

En general ens agrada com està pintat (amb ratlles), d'altres diuen que està poc marcat el camp, també destaquen el contrast de l'ombra de la palla amb un color més fosc, amarronat. Trobem que resalta molt el groc, és un color viu, alegre. Algú opina que hi ha massa groc i la fa sentir acalorada, però amb la tonalitat del blau, dona tranquil·litat.

Altres opinen que senten alegria i tristor alhora, perquè pensen que la feina és dura i les persones deuen ser pobres per la roba i la feina que fan. A partir d'aquesta idea, s'inicia un debat, ja que n'hi ha qui pensa que és una feina com un altre, que potser els encanta fer-la, d'altres diuen que no tothom pot triar la feina que fa, perquè necessita els diners per viure...


Els alumnes de 4t hem fet la Tertúlia en castellà del quadre "noia a la finestra" (1925) de Salvador Dalí.
                                                         

Aquestes són algunes de les impressions recollides del quadre de Dalí:

- Veo a la chica tranquila por la pose con la que esta. Me transmite paz, tranquilidad y silencio.
- Creo que esta triste y mira las olas para calmarse un poco.
- La chica esta tranquila escuchando el mar y mirando las barcas del mar.
- Pienso que esta feliz porque esta mirando su paraíso.
- El mar azul y verde es muy bonito, como el pueblo que tiene varios colores.
- La habitación me parece triste, apagada, porque solo hay azul y marrón.
- El cuadro de la chica que esta mirando por la ventana me recuerda a el verano.

- A mi me transmite tranquilidad porque los colores son mas pálidos y también por el mar porque esta tranquilo.

Els alumnes de 6è hem fet una Tertúlia artística del quadre "en blau" d'en Vassili Kandinsky i aquestes són algunes de les coses que hem dit:

 •  Normalment Kandinsky col·loca colors càlids a dalt i colors freds a baix i aquí és a l’inrevés.Hi ha com un molí a la part superior i m’agrada.M’ha fet gràcia aquest ‘molí’.
 • A mi em recorda un ‘far’ (quan era petit vaig anar al Delta i vaig veure un far i m’ho ha recordat). A mi em fa pensar en un ‘pastís’. Sembla que siguin banderes (americanes...).
 • Jo primer hi he vist com un gat i després també un molí. 
 • Estic d’acord en això que sembla un molí, però al principi hi he vist un ‘gall’. Com que ell pintava per colors i formes; a dins hi ha colors càlids i  fora hi ha el blau que per a mi és tranquil·litat. Jo vaig de dins (càlids) cap enfora (blaus). A mi m’ha fet pensar en un ‘gat’.
 • Mirant el quadre m’ha donat la sensació com si estigués flotant; semblarien coses que no li agradaven a ell i que estiguessin flotant en l’espai. Havia triat la ‘bola’ perquè dóna la sensació que a dalt és com d’alegria (ho veig més feliç perquè hi ha com) i a baix ho veig més apagat (tristesa).
  Veig felicitat perquè fa com si guinyés l’ullet.
 • Primer també he vist el ‘molí’ i després, ficant-m’hi una mica més, m’han sembla ‘engranatges’.
  Per què? Perquè la roda vermella té dos pals i com una aixada i em dóna la sensació que la roda ha de voltar.

  Això té relació amb la teva manera de ser? No. 
 • Allà a la punta hi he vist un com un ‘barco’ i m’ha fet recordar una experiència meva ‘rara’.
  La vols compartir? Estava de vacances al Delta de l’Ebre, vam agafar un ‘barco’ i vam anar cap a un restaurant. Vam embarrancar en un lloc d’algues i meduses i m’ha rememorat els nervis i tot això.
  Té unes ratlles negres... Em recorda ? Jo també l’havia vist. És com una rodona i sembla que el ‘barco’ sigui superior al món.
 • A mi m'ha fet pensar més o menys com dues cares que estarien com més tristes.
 • Sembla com si la punta partís el sol en dues parts. (part de dalt).
 • A mi em sembla com una taronja. Com un ganivet que la partís en dos trossos i esquitxés.
 • Com un ou d’una gallina que quan el cuines de fora queda blanc i de dins groc. 
 • M’imagino que estàs molt content i és com si t’injectessin alguna cosa i et tornés trist. Alegria i el negre, tristesa.
 • A mi em sembla una explosió de colors! Per a mi, cada color és una emoció. El vermell, la ràbia, el groc del voltat, l’alegria.
 • Tot són formes geomètriques i nosaltres hi veiem dibuixos i ens dóna sensacions diferents.


12 comentaris:

 1. Em s'embla molt interessant el què heu escrit dels tres quadres.

  ResponElimina
 2. Fent aquestes tertúlies aprenem i a la vegada ens divertim!
  El quadre que més m'agrada és el d'en Salvador Dalí (noia a la finestra).
  Quines tertúlies més divertides!

  ResponElimina
 3. Hola a tothom!!

  Felicitats a tots per les vostres aportacions.
  Aquesta activitat és molt enriquidora, és molt bonic veure com cada persona veu coses diferents en una obra d'art. Endavant seguiu així!!!

  Bertha

  ResponElimina
 4. Hola sòc la Marta Franco de 5è i crec que tot el que diu el text coincideix amb el que es veu a la pintura.

  ResponElimina
 5. Hola, sóc la mare de la Nerea de 5è de primària.
  Felicitats a tots i a totes!
  Aquestes tertulies de l'art m'han ensenyat a veure els quadres d'una altra manera.

  Seguiu aixis!!!
  ÀNIMS

  ResponElimina
 6. Monica Merce3/5/16 21:18

  Hola,sóc la mare de la Diana de 5è i us felicito a tots i a totes per el vostre treball, sabeu veure detalls i característiques dels quadres, molt bon treball, seguiu així!!!

  ResponElimina
 7. Les tertulies artístiques m’agraden molt perquè mires un quadre i penses què i pot haver dintre del quadre.
  (Míriam)

  ResponElimina
 8. Hola sóc la mare de la Carla, és molt interessant veure els diferents punts de vista de cadascú d'una mateixa obra. I com es reflecteixen les coses de la vida real en els quadres. Molt bon treball!

  (Iolanda)

  ResponElimina
 9. Hola, Sóc la mare de l'Abril de cinquè,
  Les vostres opinions , sobre les obres que heu treballat m'han sorprès gratament, i m'han fet observar amb deteniment els quadres.
  Penso que és molt interessant que es treballin obres d'art com les que heu treballat,i que feu comentaris en grup a mode de tertúlies,aprofitant per treballar les emocions que ens pots transmetre una obra d'art.
  Felicitats per la feina, NOIS!!!


  ResponElimina
 10. Hola sóc la mare de la Laia Codina de 5è, m'ha agradat molt l,opinió dels nens del què pensen sobre aquets quadres, com el què han dit del quadre d'en Van Gogh , que a vegades no es pot treballar del què realment ens agradaria... bona opinió.

  ResponElimina
 11. Mariona Padrós Bosch9/5/16 17:41

  Bona tarda!
  Sóc l'àvia d'en Lluc Alaimo de 5è i em sembla fantàstic que treballeu i opineu sobre les obres d' aquests grans mestres de la pintura. No sabria pas amb quin quedar-me dels tres doncs tot i representar estils pictòrics tan diversos ( impressionisme,
  surrealisme i fauvisme-expressionisme ) són magnífics .
  Atès que el meu nét fa 5è parlaré d' "El camp de blat " de V. Van Gogh que va pintar poc abans de morir l'any 1890. És una obra que m'inspira placidesa, calma , relax després d' unes hores de treball segant el blat , sota un sol de justícia . Els colors purs de tons càlids ,les formes fugisseres ,encorbades li donen ritme i un cert moviment. Els darrers quadres que va pintar a la Provença estan plens de llum i color . He tingut la sort de poder admirar i gaudir de les seves obres en diversos museus i no cal dir que és un dels meus pintors preferits.

  ResponElimina
 12. Hola sóc la Mari la mare d'en Xevi Urroz, us he de felicitar per aquestes tertúlies artístiques i per la diversitat d'opinions sobre aquestes obres pictòriques. És molt enriquidor el fet de poder compartir opinions i sentiments al observar aquestes obres i m'ha impressionat la diversitat de coses que es poden arribar a observar en una pintura. Molt bon treball!

  ResponElimina

FI DE CURS 2017 A L' ESCOLA